Hoewel de stoffen in haarverf erg slecht zijn, gaat men ervan uit dat er maar weinig verf door het lichaam wordt opgenomen. Er zijn geen schadelijke effecten bekend van het verven van je haar tijdens de zwangerschap. Het kan wel zijn dat je haar is veranderd onder invloed van de zwangerschapshormonen, misschien wat voller is geworden en misschien anders reageert op verf of permanent.
Tijdens de zwangerschap mag je zonnen onder de zonnebank, de zonnestraling is niet schadelijk voor de ongeboren baby, de straling gaat niet door de huid heen. Bij een gering aantal zwangeren kan het zgn. "zwangerschapsmasker" ontstaan. Tijdens de zwangerschap wordt een hormoon afgescheiden dat soms een pigmentactiverende werking heeft, sommigen kunnen hier last van krijgen, anderen niet.

Het zwangerschapsmasker zal bijna altijd geheel verdwijnen na de zwangerschap.
Luizen gaan van mens tot mens door contact. Ze kunnen niet springen, dus zullen ze van de ene persoon op anderen moeten kruipen. Dit kan simpel tijdens een omarming al gebeuren. Maar dit kan ook via de kraag van een jas die tegen jouw jas aan op de kapstok hangt samen met de sjaal of muts die je draagt en ze zullen zich vervolgens graag op jouw hoofd huisvesten, het liefst in het haar achter je oren of bij de haargrens in je nek.

Lang haar is gevoeliger omdat het gemakkelijk tegen van alles, en dus ook besmette zaken,aanzwiert. Het is helaas ook moeilijker om lang haar te behandelen. Het gevolg voor het kind en de rest van het gezin is jeuk, jeuk, jeuk en wanneer niet snel genoeg ingegrepen wordt, vormen zij weer een nieuwe besmettingsbron voor de klasgenoten en anderen.

Hoe herken je een besmetting met hoofdluis?

Luizen kunnen niet springen, maar kruipen op de nieuwe gastheer. Het zijn krabachtige parasieten die zich vrij snel door het haar kunnen bewegen door met kleine klauwtjes van de ene haar op de andere haar te stappen, vandaar het gevaar van "overstappen" bij nauw contact. Een jonge luis is zilverachtig van kleur. De luis voedt zich drie tot zes keer per dag met bloed van zijn gastheer en het zijn juist deze bijtplekken die jeuken.

Dit wordt veroorzaakt door het speeksel dat de luis tijdens de beet in het wondje achterlaat. Door zijn voeding zal het diertje in 7 tot 10 dagen donkerbruin kleuren en voldoende volwassen zijn om, als het een vrouwtje is, haar eieren te leggen. Eenmaal volwassen is de luis 3 mm. De eieren, welke "neten" worden genoemd, worden dicht bij de hoofdhuid tegen dehaarschacht geplakt of gekit en zijn goed te herkennen. Het zijn ovale gladde balletjes met altijd dezelfde vorm, ze zijn ongeveer 1 mm groot, iets kleiner dan een sesamzaadje, en kunnen van roomkleurig tot bruinkleurig zijn.

Wanneer ze na 7 tot 10 dagen uitkomen, begint het hele proces weer van voor af aan. Een luisbesmetting wordt niet altijd direct opgemerkt, omdat niet iedereen direct last heeft van de bijtplekken, bovendien voel je de luis niet lopen.

Het leven van een hoofdluis duurt, mits hij voeding krijgt, maximaal ongeveer 30 dagen, niet zo lang dus, maar in die 30 dagen kan een enkel vrouwtje ongeveer 100 neten produceren. Na een opgemerkte besmetting kun je er van uit gaan dat er meer dan één luis in het haar te vinden is. Een besmetting met hoofdluis kan dus epidemieachtige gevolgen hebben als er niet goed tegen opgetreden wordt.

Hoe gaan we het probleem te lijf?

De eerste stap is dus de herkenning. Negeer de signalen en raadgevingen dan ook niet, maar controleer het haar van je kind (of van jezelf) de komende periode grondig. Met een beetje geluk is er niets aan de hand of ben je er vroegtijdig bij. Je kunt het haar controleren door het boven een witte doek grondig uit te kammen met een heel fijne kam, de netenkam, die je bij elke drogist of apotheek kunt kopen. Het kammen gaat gemakkelijker als het haar licht vochtig wordt gemaakt.

De tanden van deze kam staan zo dicht op elkaar, dat ze de neten van de haarschacht af kunnen schrapen en ook de ongenode gasten mee zullen nemen. Op de witte doek zullen alle ongerechtigheden die zich in je haar bevinden goed zichtbaar zijn. Kinderen zullen deze langdurige en arbeidsintensieve behandeling niet waarderen, leidt ze dan wat af met bijvoorbeeld een TV programma.

Heb je de pech dat zich inderdaad luizen en/of neten in het haar bevinden dan zijn er naast de genoemde kam bij de drogist en apotheek speciale shampoos of andere oplossingen verkrijgbaar om het probleem aan te pakken zonder dat direct de schaar in het mooie haar gezet hoeft te worden. Sommige van deze middelen bevatten schadelijke pesticiden waar je rekening mee moet houden, vooral bij zeer jonge kinderen, bij zwangerschap en bij vrouwen die borstvoeding geven. Ook kunnen sommige middelen allergische reacties geven.

Informeer hier naar en lees altijd goed de bijsluiter. Deze middelen zullen niet altijd 100% oplossing van het probleem garanderen, want helaas raken luizen steeds meer resistent tegen deze middelen. Dit komt omdat de behandeling vaak niet precies wordt uitgevoerd met als gevolg dat de luizen steeds sterker worden. De eerder genoemde kam blijft het meest veilige en natuurlijke middel om van deze kwelling af te komen al is het veel arbeidsintensiever.

Zijn we nu van het probleem af?

Nee, het is fout te denken dat hiermee alles opgelost is. Want nu is het haar wel schoon, maar in huis kunnen ook zaken besmet geraakt zijn. Neem daarom de volgende extra maatregelen om kans op een nieuwe besmetting tot een minimum te beperken.

  • Behandel alle met luizen geïnfecteerde personen tegelijk.
  • Neten gaan door de behandeling met de shampoo of lotion dood, maar blijven wel aan de haren kleven. Wanneer je na de behandeling nog neten vindt, duidt dit niet persé op een nieuwe infectie.
  • Was al het beddengoed en kleding van de besmette persoon op minstens 60°C.
  • Stop kleding die u niet (op deze temperatuur) kunt wassen in plastic zakken en laat ze twee weken afgesloten staan. Luizen kunnen zonder gastheer maximaal 24 uur in leven blijven. Ook afgevallen neten zullen door gebrek aan warmte niet altijd uitkomen of door gebrek aan een eerste maaltijd niet overleven.
  • Ook harig speelgoed en knuffeldieren wassen of twee weken in een afgesloten plastic zak laten.
  • Stofzuig het huis extra grondig, ook gestoffeerde meubels en tapijten.
  • Vervang kammen en borstels of stop ze ook in de plastic zakken. Indien je de kammen en borstels met de lotion behandeld hebt en daarna met chloor reinigt, zal de chloor de werking van de lotion teniet doen.
  • Leer je kinderen geen kammen, borstels of haaraccessoires van anderen te gebruiken.
  • Hang in de besmettelijke periode jassen, sjaals en mutsen niet aan de kapstok, maar steek ze in plastic tassen om besmetting via kleding te voorkomen.


Deze raadgevingen moeten op de voet gevolgd worden om nieuwe besmettingen te voorkomen. En bedenk, het is absoluut geen schande als jou of een lid van je gezin dit overkomt. Sterker nog, je doet er goed aan anderen uit je omgeving hiervan op de hoogte te stellen, zodat ook zij gepaste maatregelen kunnen nemen en jij de logeerpartij op je hoofd weer snel kunt vergeten. Het is vervelend als het je overkomt, maar het heeft niets met hygiëne te maken, een luis voelt zich juist het prettigst op schoon haar.
Han van de Ree, gepromoveerd huidarts in het Hagaziekenhuis in Den Haag schreef in een wetenschappelijk artikel in het Nederlands tijschrift voor Geneeskunde:

"Natuurlijk moet je oppassen met de zon. Maar in Nederland zijn we, zou je kunnen zeggen met de kennis van vandaag, te ver doorgeschoten met de zonadviezen. Precies hetzelfde zegt de Vlaamse epidemioloog Luc Bonneux. De zon moest en zou slecht voor ons zijn, maar het tegendeel is waar. Natuurlijk moet voorkomen dat je verbrandt, maar verder zouden mensen dagelijks in de zon moeten gaan zitten. We komen te weinig buiten".

Maar van een overdaad aan zonlicht krijg je toch huidkanker?

Ja dat is zeker zo, maar dat is zelden dodelijk en bovendien goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Veel belangrijker is dat de zon ook kanker voorkomt. De zon stimuleert immers de aanmaak van vitamine D en die stof helpt darm-, baarmoederhals-, prostaat-, en borstkanker voorkomen.

Ook is gebleken dat mensen die regelmatig, niet al te uitbundig, in de zon zitten een geringere kans hebben op een melanoom dan mensen die weinig of juist heel veel zonlicht hebben opgevangen.

Ook heeft de zon een preventief effect op multiple sclerose, zeggen de huidspecialisten.